Σκοπός της δράσης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων σε χίλιους επτακόσιους πενήντα (1.750) ανέργους.
Βασικός σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των προσόντων και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων στις Περιφέρειες (περιοχές Παρέμβασης ΔΑΜ):
- Δυτικής Μακεδονίας,
- Πελοποννήσου (Δήμοι Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης, Οιχαλίας),
- Βόρειου Αιγαίου,
- Κρήτης,
- Νοτίου Αιγαίου (περιοχές Παρέμβασης ΔΑΜ).
ώστε να αναβαθμίσουν και επικαιροποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, να λάβουν εξειδικευμένη κατάρτιση σε στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, προσανατολισμένων σε θεματολογία που σχετίζεται με τις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις της Οικονομίας και του νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο επιβάλλει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες συνδέονται με την πράσινη οικονομία (Green Skills). Προτεραιότητα της Πράξης είναι η απόκτηση γνώσεων και επαγγελματικών ικανοτήτων στους τομείς των πράσινων επαγγελμάτων σε πλήρη εναρμόνιση με το «Σύμφωνο για τις Δεξιότητες», τη διάγνωση αναγκών και τον CEDEFOP καθώς και με το ν.4921/2022 «Δουλειές Ξανά». Οι ενέργειες κατάρτισης στοχεύουν επίσης στην κατάρτιση / επανακατάρτιση ανέργων στις περιοχές ΔΑΜ για την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως είναι η καινοτομία, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων, προσαρμοστικότητα, κριτική σκέψη, κ.λπ., οι οποίες επιτρέπουν την προσαρμογή και ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε νέο ή αναδυόμενο επαγγελματικό περιβάλλον.
- 6 ατομικές συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής
- 120 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης σε ήπιες διαθεματικές δεξιότητες (Soft Skills)
- 240 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης σε οριζόντιες πράσινες δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία (Green Skills - ομάδα παρέμβασης Α2)
- 40 ώρες Πρακτική Άσκηση (δύναται να γίνει με case studies)
- Εξετάσεις για λήψη επαγγελματικής Πιστοποίησης
- Εκπαιδευτικό Επίδομα έως 2.000 ευρώ
Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους Ενέργειες του Έργου είναι υποχρεωτική.
- Για το σύνολο των ενεργειών Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης του έργου θα δίδεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
- Εφόσον ο καταρτιζόμενος δεν έχει αποδεδειγμένα πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, όπως Η/Υ ή/και σε τεχνολογίες διαδικτύου, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να διευκολύνει την συμμετοχή του καταρτιζόμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τη παροχή της δυνατότητας στον τελευταίο να κάνει χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της αδειοδοτημένης δομής κατάρτισης.
Κάθε ωφελούμενος θα δηλώνει την προτίμηση του ως προς τον τρόπο υλοποίησης των ενεργειών στο πλαίσιο του έργου (δια ζώσης, εξ’ αποστάσεως, μικτό μοντέλο), καθώς επίσης και αν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους σε περίπτωση που προκρίνει το μοντέλο εξ’ αποστάσεως συμμετοχής του στη δράση.